Odwiedziło nas:

1720158
Dzisiaj
Wczoraj
Ten tydzień
Poprzedni
Ten miesiąc
Poprzedni
Wszystkie
712
1423
6916
1636817
36382
34146
1720158

Twój IP: 34.204.189.171
18-10-2019

Promocja zdrowia

Owoce w szkole

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

logo1

W roku szkolnym 2018/2019 nasza szkoła po raz kolejny przystąpiła do programu finansowanego przez Unię Europejską. Programie, który zastępuje dotychczasowe programy Owoce i warzywa w szkole oraz Mleko w szkole. Program ma na celu promowanie wśród uczniów zdrowej diety poprzez udostępnianie dzieciom owoców, warzyw i produktów mlecznych oraz działania edukacyjne realizowane w szkołach. W programie uczestniczą uczniowie klas I-V szkoły podstawowej.

logo2

aa4f3afd 9308 4852 b622 741106ff3dc0

Dostawcy zobowiązani są do dostarczania do szkoły gotowych do spożycia porcji owoców, warzyw, mleka i produktów mlecznych.

Dlaczego mleko, owoce i warzywa? Ponieważ to produkty najbardziej cenne dla dzieci w okresie wzrostu. Niestety problemy żywieniowe wśród najmłodszych narastają. Kolejne badania alarmują, że dzieci przejmują złe nawyki żywieniowe od rodziców. Ich dieta jest zbyt obfita w tłuszcze i cukry, a brakuje w niej owoców i warzyw. Szczególnym zagrożeniem jest sięganie po jedzenie wysoko przetworzone, dlatego warto wrócić do produktów najprostszych, ale niezwykle cennych, takich właśnie, jak mleko i jego przetwory.

Mleko w szkole

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

mlekoKolejną akcją promującą zdrowe odżywianie w naszej placówce jest program „Mleko w szkole”, którym objęci są uczniowie klas II-VI szkoły podstawowej.
Celem programu „Mleko w szkole” jest kształtowanie wśród dzieci i młodzieży dobrych nawyków żywieniowych poprzez promowanie spożycia mleka i przetworów mlecznych.
Realizacja ww. celów programu ma skutecznie przeciwdziałać:
● wzrastającej liczbie osób z nadwagą i otyłych wśród dzieci i młodzieży,
● wzrostowi zachorowań na choroby cywilizacyjne spowodowanemu nieodpowiednią dietą wynikającą m.in. z braku ukształtowania w młodym wieku prawidłowych nawyków żywieniowych,
● spadkowi spożycia mleka i jego przetworów wśród dzieci i młodzieży

mleko2Mleko – element zdrowego odżywiania. Jest najbardziej naturalnym pokarmem. Dostarcza organizmowi składniki odżywcze w odpowiedniej ilości i proporcji. Należą do nich, obok białka, tłuszczów i węglowodanów, także minerały takie jak wapń i fosfor. Naukowcy i lekarze na całym świecie uznają mleko za niezbędny i wartościowy składnik diety zwłaszcza w okresie rozwoju dzieci i młodzieży.

Z przeprowadzonych badań naukowych wynika, że spożywanie mleka i jego przetworów nie powoduje wzrostu masy ciała i przyrostu tkanki tłuszczowej, a dzieci, które spożywają mleko, rzadziej łamią kości i nie mają problemów z nadwagą.
Instytut Żywności i Żywienia zaleca osobom dorosłym spożywanie minimum 2 szklanek mleka dziennie, zaś dzieciom i młodzieży znacznie więcej – ok. 4 szklanek.
Aby zachęcić dzieci i młodzież do spożywania mleka i przetworów mlecznych Unia Europejska dofinansowuje spożycie mleka w placówkach oświatowych. W programie dopłat do spożycia mleka w szkołach uczestniczy również Polska, od 2004 roku.

„Owoce i warzywa w szkole

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

owoceW roku szkolnym 2016/2017 39 uczniów klas II-III szkoły podstawowej po raz kolejny przystąpiło do programu „Owoce i warzywa w szkole”
Głównym celem programu Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej „Owoce i warzywa w szkole” jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym. W ramach programu uczniowie poznają zasady zdrowego żywienia, co sprzyja wyrobieniu dobrych nawyków żywieniowych.

Dzieci utrwalają te nawyki poprzez:
- spożywanie kilka razy w tygodniu porcji owocowo-warzywnych otrzymywanych w szkole,
- uczestniczenie w specjalnych działaniach edukacyjnych poświęconych zdrowemu żywieniu.

Wprowadzenie od najmłodszych lat właściwej, zróżnicowanej diety, bogatej w owoce i warzywa, może w znaczącym stopniu wpłynąć na zachowanie dobrego zdrowia poprzez całe życie oraz ograniczyć ryzyko nadwagi czy wręcz otyłości.
Dieta bogata w owoce i warzywa dostarcza dzieciom energii do nauki. Sprzyja osiąganiu dobrych wyników, ponieważ witaminy są niezbędne do tego aby sprostać dużemu wysiłkowi związanemu z nauką w szkole.

owoce2

Ostatnio dodane zdjęcia

szachyszachyszachyszachyszachyszachyszachyszachyszachy